ابزار دقیق, تجهیزاتی است که با کمترین درصد خطا, کمیت های مد نظر ما (مانند سطح مخزن , دمای کوره, فشار) بر اساس استاندارد های تعیین شده را اندازه گیری می کنند.
به عبارت دیگر ابزار دقیق زیر ساخت یک سیستم کنترل می باشد. وظیفه ی اصلی آن اندازه گیری , انتقال , ثبت و کنترل در پروژه های صنعتی است.
این ابزار ها به انوع گوناگونی تقسیم می شود .از انواع آن می توان از فلومتر, سطح سنج, کنترلر,ترانسمیتر و … نام برد.
انواع ابزار دقیق بر اساس عملکرد
- کنترلر
وظیفه ی اصلی کنترلر, کنترل دما, فشار, رطوبت و سطح است.
- نمایشگر
وظیفه اصلی نمایشگر ها نشان دادن مقادیر اندازه گیری شده است.
- ترانسمیتر
ترانسمیتر ها وظیفه ی انتقال اطلاعات مقادیر اندازه گیری شده را بر عهده دارند. انواع ترانسمیتر نیز به ترانسمیتر اختلاف فشار,سطح مخزن,لودسل, دما و …. تقسیم بندی می شود. هم چنین برای استعلام قیمت ترانسمیتر فشار به صفحه مربوطه مراجعه کنید
- فلومتر
این ابزار برای اندازه گیری حجم مواد عبوری در واحد زمان استفاده می شود. انواع فلومتر نیز به الکترومغناطیسی,کانال باز, توربینی و … تقسیم می شود.
- کالیبراتور
این دستگاه میزان خطا ابزار دقیق را اندازه گیری می کند . ممکن است با گذشت زمان این تجهیزات دچار آسیب شوند بنابراین به دستگاهی برای اندازه گیری خطا نیاز داریم.
- ترموکوپل
ترموکوپل ها در دو نوع ترموکوپل سرامیکی و ترموکوپل میله ای تولید می شوند که هر یک از آن ها دارای چند تیپ می باشند و وظیفه ی خاصی را برعهده می گیرند.
اجزا تشکیل دهنده ابزار دقیق
ابزار دقیق از سه قسمت اصلی اندازه گیری,کنترل و محرک ها تشکیل می شود.
- اندازه گیری
این قسمت مقدار واقعی عنصر مد نظر ما را اندازه گیری می کند. برای اندازه گیری در صنعت از پارامترهای مختلفی استفاده می شود که از پرکاربرد ترین آن ها می توان به اندازه گیری فشار,حرارت,سیالات و ارتفاع مایعات اشاره کرد.
- کنترل کننده
در زمان های گذشته کنترل به صورت دستی و عوامل انسانی انجام می شود اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی سیستم کنترل اتوماتیک در راس کارها قرار گرفته است.
در صنایع مختلف از کنترل کننده توزیع پذیر و کنترل کننده های فازی استفاده می شود.
- محرک
این محرک ها سیگنال خروجی را از بخش کنترل کننده دریافت می کنند و با توجه به این سیگنال ها وظیفه ی خود را انجام می دهند.
کاربرد ابزار دقیق
در محیط های صنعتی استفاده از ابزار و تجهیزاتی که با کم ترین خطا وظیفه ی اصلی خود را انجام دهند بسیار ضرورت دارد. در صنایع گوناگونی از ابزار دقیق استفاده می شود که در زیر به معرفی مختصری از آن ها می پردازیم:
کاربرد در صنعت نفت, گاز و پتروشیمی
در این صنایع که از سیالات متنوع و گوناگونی استفاده می شوند و از طزیق خطوط و لوله ها انتقال داده می شوند به ابزار دقیق نیاز است.
کاربرد در صنایع سیمان و معدن
از ابزار دقیق به دلیل اندازه گیری سطح سیلوهای سیمان, فشار روی کوره ها, سطح دیگ بخار, کنترل دبی بخار, سوخت مصرفی و دمای کوره استفاده می شود.
کاربرد در تابلو برق
برای اندازه گیری ولتاژ, جریان و توان در تابلو برق می توان از آن استفاده کرد.
کاربرد انواع ابزار دقیق در صنایع
همان طور که گفته شد ابزار دقیق انواع مختلفی دارد که هر یک در صنایع خاصی کاربرد دارند. در ادامه به کاربرد هر یک از انواع ها می پردازیم:
- سنسور دما
اندازه گیری دمای کوره صنایع سیمان و معدن
- فلومتر
اندازه گیری میزان سوخت مصرفی
اندازه گیری بنزین خروجی
کنترل دبی بخار خروجی از دیگ های بخار
- تراسمیتر
اندازه گیری سطح سیلوهای سیمان و سنگ های معدنی
- سطح سنج
اندازه گیری سطح دیگ های بخار و مخاذن ذخیره سازی